17. december – I kålens favn

En lækker salat til juletid.

Den smukkeste smag af kålsalat, som sagtens kan gøre sig på et hvert julebordet både til julefrokosten, men også juleaften.

1 blomkål
5-6 blade grønkål
2 spsk. kapers
1 spsk. peberrod
1 håndfuld tørrede tranebær
1 håndfuld valnødder.

Dressing.
½ dl olivenolie
½ citron/saften
4 spsk. æblecidereddike
1 spsk. agavesirup
1 spsk. sennep evt. grov sennep.
salt og peber efter smag

Fremgangsmåde Skyl og snit blomkålen i tynde skriver, så fine som muligt. Rengør grønkålen grundigt og snit den fint. Bland dem i en stor skål med kapers og peberrod. Hæld dressingen over og pynt af med de tørrede tranebær.
Denne fantastiske salat kan serveres til alt eller spises alene. Vi har ofte lavet den til store både af sødekartofler som bages i ovnen med kokosolie og salt ved 200 grader i 25-30 min. De bliver lækre sprøde og bløde på en og samme tid.

 

Grønkål
Det der gør grønkål til den sundeste af de grønbladede venner fra grønsagsfamilien er at planten er pakket med næringsstoffer, og vitaminer. Store mængder af K-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, B6-vitamin samt mineraler som mangan, kobber, calcium og kalium. Hertil kommer et højt indhold af carotenoider, der effektiv bekæmper kræftcelle vækst. Grønkål har en regulerende virkning på kroppens østrogen og hvilket positivt påvirker blodtryk og hjerte.
Men grønkål  står ikke alene, de andre hoveder fra kål familien fantastiske ernæringsbomber med uendeligt mange muligheder.
Broccoli, rosenkål, rødkål, hvidkål, spidskål, romanesco, kinakål, glaskål, og savoykålMange mennesker, kan dog være udfordret i forhold til at fordøje og omsætte kål i rå tilstand. Derfor kan du med fordel tilberede dem ved ganske let dampning, stegning eller bagning. Jo, mindre varme og tid, des større indhold af næringsstoffer og vitaminer. De fleste er ligeledes god til juice, det smager fantastisk men kan kræve lidt tilvænning, da smagen er kraftig og lidt til den stærke side.Blomkål
Indeholder gode bitre plantestoffer som er gode for leveren, desuden indeholder det, ligesom hvidløg,  et anti-inflammatorisk stof, et stof der sænker ældningprocesserne, samt vitaminer som forebygger
hjertekarsygdomme.

 

Tørrede tranebær
Dette smukke bær har udover dens søde smag og flotte farve også en helbredsmæssige bonus via en positiv indvirkning på urinveje samt på kredsløbet.Kapers 
En lille afblomstret knop der på fantastisk vis bidrager til smagen i denne salat, og som et salt indslag kan
kapers med fordel bruges som tilbehør til næsten alt og derved kan der spares lidt på den almindelige salt.Peberrod
Peberrodens stærke smag kommer fra det sennepsolie den indeholder, disse olier virker rensende på slimhinderne i særdeleshed i bihulerne, og med A- og C-vitamin som styrker immunforsvaret. Det høje indhold af kalium medvirker til sænkning af blodtryk og puls. Jernindholdet giver øget iltoptagelse og dermed øget energi i cellerne. Desuden proteiner og fibre som bedre fordøjelsen samt øger forbrændingen.Valnødder 
Hjælper dig til at modstå stress og sørge for at holde blodtrykket nede og beskytter mod blodproper. De medvirker til bedre søvn. Endvidere beskytter de mod inflammation og dermed mange af de livsstils betingende og kroniske sygdomme.

Dagens Fun Fact
Alle ved at det at spise kål er lig med prutter, og måske er det derfor du holder dig fra det! Men faktisk er det sådan, at tygger du din kål rigtig godt, spiser du rigtig meget af det og gør du det ofte,
Ja så prutter du faktisk mindre.
Så gør bare kål på kålen.